Ingatlan Keresés
Kategória
Használati módja
Elhelyezkedés
Rendezettség
Találat/oldal
Gyorskeresők
Híreink
"Mit tehetünk, ha téved a földhivatal? " >
2006.10.03
"Senkit nem kímél az ingatlanadó? " >
2006.10.10
"Az ördög a részletekben " >
2006.10.25
 
Híreink

" Mit tehetünk, ha téved a földhivatal? "
A földhivatali eljárások során előfordulhatnak elírások
2006.10.03 ©Blikk


A földhivatali eljárások során előfordulhatnak elírások, téves bejegyzések. Dr. Kamarás Pétertől, a Blikk jogi szakértőjétől megtudtuk, hogyan orvosolhatók az ilyen hibák.

Minden földhivatali eljárás során jogi szakember közreműködésére van szükség, aki az okiratot elkészíti, és annak tartalmáért szakmai felelősséget vállal - hangsúlyozza dr. Kamarás Péter. Bármilyen elírás van (név, anyja neve, lakcím) a bejegyző határozatban vagy a tulajdoni lap másolatán, ha a hatóság azt hivatalból nem észleli, kérni kell a helyreigazítást.

Az ügyintézés lépései a következők:

- Az adatok módosítását, pótlását a körzeti vagy megyei földhivatalnál kérjük. Ha írásban tesszük vagy bírósághoz fordulunk, a hivatalnak 8 napja van, hogy korrigálja a hibát.

- Ha a hivatal határozatával nem értünk egyet, 30 napig fellebbezhetünk a megyei földhivatalhoz.

- A nem postázott határozatot egy évig kérhetjük, és ennyi idő van arra, hogy megkapjuk, ezenfelül pedig 15 nap arra, hogy fellebbezzünk.

- Elismerő dokumentumra van szükség, vagy a tulajdonba vételt és abba adást bizonyító okirat kell abban az esetben, ha az ingatlan tulajdonviszonyai rendezetlenek. Ilyenkor a megyei vagy a fővárosi földhivatal tudtával, különleges eljárás keretben pótolni kell a valós tulajdonos bejegyzését.

- Ha elégedetlenek vagyunk a földhivatal határozatával, akkor a bírósághoz fordulhatunk. Kivéve, ha a megyei földhivatal a körzeti földhivatalt új eljárásra kötelezi, mivel azt nem lehet felülvizsgálni. Ez esetben közigazgatási per kezdődik.

- A közigazgatási per során a bíróság felülvizsgálhat bizonyos határozatokat, adatokat rögzítő döntéseket.

- Néha az is megtámadható, ha hatáskör hiányában a földhivatal nem hoz döntést.

- A pert a határozat meghozatalától számított 30 napon belül meg kell indítani.

- Törlési perek is léteznek, amelyek lényege, hogy a földhivatal adatai érvénytelenek, vagy megszűnt az a jogviszony, amely a tulajdoni lapon szerepel.

Ilyenkor javítást kér a per indítója, de a pert meg kell előznie egy földhivatali eljárásnak, amelynek során az illető kéri az adatok megváltoztatását. Erre egy év van, vagy elméletileg több is, de akkor már további adásvételek sora következhet.